Zaregistrovat se Fórum náhradních rodin vám pomůže propojit se a sdílet s lidmi ve vašem životě.

Nepřehledné závazky

Potřebujete se přihlásit, abyste to mohl(a) udělat.
:

Z rodiny jsem odešla velmi brzy, tříštily se tam názory rodičů, otcův alkoholismus. Odešla jsem za prací i za vlastním bydlením, posléze i za přítelem. Začali jsme spolu žít, přestavovat byt a chystali se na narození naší dcerky. Člověk míní, život mění…. Terezce bylo pět dní a jejího tatínka zavraždili. Byl v nesprávnou dobu na nesprávném místě....

Vrátila jsem se zpátky do rodného městečka, pomáhala sestře s jejím těhotenstvím, pochovali jsme tatínka.

Koupila jsem si dům a postupně ho začala rekonstruovat. Sestře v té době Věrušku odebrali z důvodu týrání ze strany rodičů. Nebyl jí ani rok. Začaly soudní pře, kdy jsem se alespoň snažila dostat Věrku do zatímní péče, aby své dětství nestrávila v dětském domově. V té době jsem potkala přítele, se kterým mám dvě mladší děti. Martínka a Sárinku. Věruška k nám přišla před třemi lety. Přítel přestal zvládat početnou rodinu, odešel od nás a našel si nynější manželku. Já se také vdala. Vzala jsem si muže, který mi už léta čas od času vypomohl. Teprve manželství ukázalo jeho stinnou stránku a vcelku brzy nastal rozvod pro jeho neskutečné dluhy, které nikterak neřešil. Svůj domeček jsem prodala zčásti proto, že již byl pro nás malý a zčásti nám to pomohlo vyřešit situaci finanční. Dnes šetřím na dokončení rekonstrukce koupelny a kuchyně v družstevním bytě, do kterého jsme se přestěhovali. Splácím ještě některé dluhy z manželství a také leasing na auto, které je pro naši početnou rodinu na vesnici se špatnou dopravní obslužností, nepostradatelné. Teď mě čeká generální oprava auta, jinak nebudeme moci v zimě vyjet ani k lékaři.

Abych rodinu nějak finančně zajistila, uzavřela jsem několik pojistek a smluv o spoření. Některé jsem časem musela z finančních důvodů zmrazit. Potřebovala bych poradit, jak vyvážit rodinný rozpočet a udělat si pořádek v uzavřených smlouvách a pojistkách.

Abych neskončila pesimisticky. Jsme zdravá, normálně fungující rodina, malinko poskládaná životem, ale o to více se máme rádi.

Růži

Poslední aktualizace v 17 únor 2011, 13:38 od Informační středisko Mikuláš,o.p.s..
Témata: závazky, smlouvy

Jan Adášek

Jan Adášek

Paní Růžena nás požádala o uspořádání financí tak, aby byla schopna
spořit určité peníze svým 4 dětem a aby v případě nějaké nahodilé
události byly děti zajištěny...

Klientka má leasingovou smlouvu na osobní automobil a hotovostní půjčku – tyto jmenované smlouvy pravidelně platí.

Dále má klientka uzavřené 4 smlouvy stavebního spoření, penzijní
připojištění, jeden spořicí účet, 4 dětské spořicí účty a jednu smlouvu o
životním pojištění. Vzhledem k jejím změnám v rodinném životě ani jednu
z těchto smluv v současné době neplatí.

I přestože se klientka před lety zabývala určitým poradenstvím ve
finanční oblasti, o svých smlouvách má pouze základní znalosti. Ze
zhlédnutí předložených smluv vyplynulo, že existuje duplicitní smlouva
povinného ručení.

Po dohodě s klientkou jsem doporučil duplicitní smlouvu zrušit, což přinese roční úsporu přes 4.000,- Kč.

Příjmy a výdaje jsou díky nevýhodně uzavřenému hotovostnímu úvěru (RPSN
okolo 50%) přibližně ve stejné výši. Nejdříve se budeme snažit tento
úvěr přeúvěrovat - pro klientku výhodněji a i toto přinese určitou
finanční úsporu.

Dále doporučuji řídit se těmito šesti obecnými zásadami správného hospodaření:

1.       Musíme si rozpočítat měsíční výdaje tak, abychom utratili nejvýše devět desetin všech svých příjmů.

2.       Nikdy nenechte peníze zahálet. I kdybychom dese­tinu příjmu
pouze uložili na spořicí účet, či nakupili několik jed­notek podílových
fondů, stále je to lep­ší, než je utratit v nejbližším obchodě a nechat
vydělat někoho jiného.

3.        Dbejte o svůj majetek a investujte jenom tam, kde o něj nepřijdete. Raďte se s chytrými a upřímný­mi lidmi.

4.       Bydliště je investice. Ať to může znít v současné době jakkoliv
nesmyslně, jednu z nejvýhodnějších investic nabízí stále nemovitosti.

5.       Zajistěte si budoucí příjem. Opatřete si dostatek peněz na
stáří a ochranu vlastní rodiny. Spoléhat na podporu státu by se nemuselo
vyplatit.

6.       Změňte chování a myšlení. Určitě už jste to slyšeli – na jedné
straně jsou lidé, kteří říkají, peníze se válí na zemi. Na druhé straně
lidé lamentují nad nedostatkem peněz a jak těžké je nějaké vydělat.
Řečeno jinými slovy – pokud člověk začne uvažovat o bohatství jako o
přirozené věci a zároveň tomu bude věřit jako nikdy předtím, teprve poté
dojde ke změně.

Jan Adášek, finanční poradce a pěstoun

Poslední aktualizace v 17 únor 2011, 14:05 od Informační středisko Mikuláš,o.p.s..
Marcela Dědová 25.9.2009 v 11:37:05

Marcela Dědová

¨Paní Růženko, jak jste na
tom s dělníkama? A ani nevíme kde bydlíte. My vám finančně nemůžeme
pomoci, ale manžel dělá koupelny a rád by vám ji obložil atd. takže by
jste nemusela za obkladače či jiné dělníky platit atd. Pokud máte zájem.
Finančně vám nemůžeme pomoci, protože jsme rodina měsíce červenec, ale
když se spojí síly, tak rádi pomůžeme kde je to zapotřebí. Dalibor a
Marcela Dědovi

Eva Flossmannova 19.8.2009 v 11:56:47

Eva Flossmannova

V souvislosti s příspěvkem paní Knochelbauerové upozorňuji na adresu http://www.spotrebitelskyudel.cz/wp-content/index_... , kde zveřejněný index predátorského úvěrování napoví, u koho si půjčovat.
Pořadí společností poskytujících nebankovní půjčky vzniklo na základě
porovnání srozumitelnosti smluv, ceny produktu, nákladů na zpožděnou
splátku a pod. Index zveřejnily organizace Sdružení obrany spotřebitelů a
Člověk v tísni.

Poslední aktualizace v 17 únor 2011, 13:32 od Informační středisko Mikuláš,o.p.s..
Všechny časy jsou GMT +1. Čas je nyní 1:10.