Jmenuji se Lenka a jsem pěstounkou od roku 1998, kdy jsem přijala do rodiny svého prvního syna Honzu (dnes je mu 15). V dnešní době mám v pěstounské péči ještě druhého syna Kristiána (10) a dceru Zdenu (12). Navzdory tomu, že jsem je vychovávala sama, šlo vše dobře až do chvíle, kdy jsem onemocněla.
Mé otázky na odborníka:
1) Mám nárok na hypotéku? Pokud ano, tak z jakých příjmů?
2) Jak je to s ručením, když bych jím nechtěla zatěžovat dcery?
- 17 únor, 2011 14:45
- ·
- ·
- Nahlásit
Jan Adášek

1) Paní Lenka nás požádala o pomoc při řešením bytové situace, protože během roku 2010 se bude muset vystěhovat ze služebního bytu. Vzhledem k tomu, že paní Lenka je v plném invalidním důchodu a pobírá dávky pěstounské péče, museli jsme zjistit, jestli bude pro banku dostatečně bonitní.
Všeobecně banky akceptují jako příjem (mimo příjem ze zaměstnání, podnikání a pronájmu) i tyto sociální dávky v plné výši: plný invalidní důchod, rodičovský příspěvek, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte a dávky při zdravotním postižení dítěte.
Dávky, které banky neakceptují, jsou: přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení.
Příjmy rodiny jsou dostatečné. Navrhl jsem koupi nemovitosti financovat úvěrem ze stavebního spoření. Stavební spoření umožňuje rozložit splátky na delší dobu (až do věku 76 let dlužníka) v porovnání s hypotéčním úvěrem od banky (splátky pouze do věku 65 let dlužníka). Z uvedeného vyplývá, že paní Lenka při úvěru 1.500.000 Kč bude muset splácet asi o 3000 Kč měsíčně méně než při klasickém hypotéčním úvěru.
Pokud to finanční situace paní Lence dovolí, je možné splatit úvěr i dříve (např. do 65 let věku) díky mimořádným pravidelným nebo jednorázovým splátkám.
2) Dále paní Lenku zajímalo, zda bude nutné zajištění úvěru.
Ve většině případů je nezbytné zajistit částku vyšší než 500.000 nemovitostí nebo ručiteli. Ne vždy toto platí. Nedávno jsem řešil úvěr mladých manželů, kteří si společně 6 let spořili 4500 Kč měsíčně a díky tomu získali úvěr ve výši 1.300.000 bez jakéhokoli zajištění.
Moje rada na závěr: Je dobré spořit s předstihem, aniž bychom znali konkrétní využití naspořených peněz. Doporučuji z každého příjmu odkládat 10% jako rezervu, kterou můžeme v budoucnu využit při nějaké mimořádné události.
Jan Adášek, finanční poradce a pěstoun

Čeština (CZ)