Dobrý den,
jmenuji se Josef a bydlím v malém městečku na Vysočině. Vychovávám tři děti v pěstounské péči. Starší Lucii je 17 let, Sandře a Vojtovi je šest. Jsem pěstounem ve zvláštním případě, ale nebylo tomu tak vždycky....
Se svou ženou jsem se oženil v roce 1975 a společně jsme vychovali dvě děti, které jsou již dospělé a bydlí samostatně. V roce 1981 jsme si vzali do opatrovnictví manželčinu neteř Janičku, i ta je již dospělá. Po pár letech, v roce 1999 jsme přijali do pěstounské péče malou sedmiletou holčičku Lucii, kterou jsme si dovezli z Dětského domova v Hodoníně. Ta nyní studuje druhým rokem Střední odbornou školu obor veřejnosprávní činnost. Spolu s manželkou jsme toužili dát domov ještě dalšímu děcku, proto jsme si podali znova žádost o svěření dítěte do pěstounské péče. Žádost byla kladně posouzena a v roce 2005 jsme si z dětského domova z Mostu přivezli domů tříletou holčičku Sandru. V témže roce na podzim k nám přibyl stejně starý, také tříletý, hošík Vojta z dětského domova z Jihlavy. Sandra byla holčička zdravá, jen z nepříjemným zlozvykem. Když byla v rozpacích a nevěděla kudy kam, přímo úděsně dokázala zkřivit pusinku tak, že se zdálo, že si ji musí snad vykloubit. Laskavou péčí se však její tvářička proměnila a dnes je z ní nádherná malá copatá cácorka, kterou nade vše miluji. Sandra je inteligentní, bystrá a letos začala chodit do první třídy. Vojtíšek k nám do rodiny přišel jednak velmi citově plochý a jednak i oproti ostatním dětem jeho věku mentálně i fyzicky zaostalý. Téměř nemluvil a v počátku jsme to s ním neměli nijak jednoduché. Trvalo delší čas, než si zvykl na to, že nás má, že nám může věřit, že jsme vždycky připraveni mu pomoci. Nyní je mu pět let a je z něj usměvavý, milý kluk, který rád maluje a staví puzzle. Dostal odklad školní docházky, ale postupně se začíná připravovat na vstup do školy.
Vše se tak nějak neplánovaně zašmodrchalo na jaře letošního roku. V únoru bohužel moje milovaná žena podlehla rakovině. Nemoc ji přemohla a nám všem vzala to nejcennější. Mě životní družku a oporu, dětem maminčinu náruč a lásku. Zůstal jsem v podstatě ze dne na den doma z práce a začal se sám starat o svou rodinu. Bylo to moc těžké. Musel jsem se naučit prát, žehlit, kupovat boty, chodit s dětmi k lékaři, obstarat velkou i malou slečnu a dál rozvíjet Vojtíška. Děti byly smutné, bylo vidět, že jim maminka chybí a já začal přemýšlet, kdo nám pomůže se z toho všeho dostat. Začal jsem řešit pozůstalost, začal jsem komunikovat s bankou, která zablokovala manželčin účet a tudíž zmrazila všechny platby a výběry peněz. Navštívil jsem notáře a uvědomoval jsem si stále více, jak nutně potřebuji někde načerpat životní sílu. Jak nutně se potřebuji o někoho opřít. Našel jsem člověka, který mne vyslechl, který mi poradil a který si na mne udělal kdykoliv čas. Našel jsem dobrou duši, maminku deseti dětí. Také pěstounku od nás z Vysočiny a té jsem vděčný, že jsem byl schopen fungovat dál i ve chvílích, kdy se na mne začaly hrnout nedobré zprávy. Začal jsem jezdit spolu s dětmi na akce sdružení Pěstounské rodiny kraje Vysočina a setkávám se tam s lidmi, kteří mi rozumí, se kterými je mi dobře. Já našel mezi nimi přátele, mé děti nejen kamarády, ale i pohlazení a vlídný úsměv maminek.
Moje milovaná žena, aniž by mi cokoliv kdy řekla, si v dobré víře, že se jí vše povede včas vrátit, půjčila peníze. Půjčila si peníze v několika bankách, od multiservisu. V současné chvíli mám konečně v ruce notářské vypořádání, z něhož je patrno, že budu muset mnohé z těchto dluhů uhradit. Všechno se snažím teprve zjistit, všechno se snažím rozklíčovat. Část dluhu jsem už splatil a snažím se to nějak pochopit a hlavně uchopit, probrat se tím vším a najít nějaké možnosti, jak nezabřednout do ještě větších problémů než mám nyní.
Paní Monika mi poradila, abych se obrátil i na Vás, jako na určitou možnost, kde najít fundovanou a hlavně lidskou pomoc. Dokážete prý pro mne najít nějakou právní pomoc, možná, že mi dokážete pomoci i finančně. Někdy mám pocit, že se v tom všem utopím, že nejsem schopen už ani volat o pomoc, ale hned si uvědomím, že tu nejsem sám, že mám děti, které mne potřebují.
Prosím, moc Vás prosím, neodmítněte mě. Pomozte mi, pomozte nám, ať můžeme zase pomáhat i my druhým.
Zdravíme Vás a přejeme Vám krásné podzimní dny.
- 17 únor, 2011 15:20
- ·
- ·
- Nahlásit
Panu Josefovi jsme našli právní i finanční pomoc a zařadili jsme jej do veřejné sbírky. Na žádost detaily neuvádíme.
Beáta Folwarczná 24.5.2010 v 19:42:46

Josefe, moc Vám držím palečky. Je mi upřímně líto Vaší paní. Vím, jaké to je být sám. Taky jsem samoživitelkou, náhradní mámou třem klukům. Dceru mám již dospělou, má krásné dvě holčičky. Vím také od loňského roku, jaké to je topit se v dluzích. Já se do nich dostala, ještě než mi schválili hypotéku na barák. Bylo třeba uhradit plno poplatků ohledně baráčku a to jen kvůli toho aby mně vůbec brali v potaz a hypo mi schválili. Co čert nechtěl, v té době mi schválili úvěr na auto, abych mohla jezdit s nejmladším k lékaři. Je diabetik. Nastalo ještě další zadlužování a z jednoho platu to moc dobře nešlo všechno splácet. Dnes se mi povedlo většinu dluhů splatit ale nejvíc mně štve, že jako pěstounka s odměnou pěstouna ve zvláštních případech, nemám nárok na půjčku z banky, jelikož:" vaše příjmy jsou sice dostatečné ale není pro nás adekvátní vaše zaměstnání." Látám ty moje dluhy jak se dá ale dá se. Naštěstí. Držím Vám palečky aby se vše urovnalo a Vy jste mohl už nerušeně se starat o děti. Přeji Vám hodně síly k boji s úředním šimlem. Věřte, že i na Severní Moravě je člověk, který Vás plně chápe. Kdysi jsem se divila lidem, že kvůli dluhům byli schopni si sáhnout na svůj život. Už se nedivím. Sama jsem byla a tak trochu ještě jsem v téhle situaci. Ale jsem optimistka a Vám to přeji taky. Buďte dobré mysli. Držte se Beáta

Čeština (CZ)